• tocslider1
 • tocimpressie2
 • clubhuis
 • tocimpressie4

Gebruikershandleiding digitaal afhangen

Deze gebruikershandleiding is bedoeld voor leden van tennisverenigingen waar wordt afgehangen met het digitale Jiba Afhangbord. Onderstaand wordt zo beknopt en bondig mogelijk uitgelegd hoe je op je vereniging af kunt hangen.

Inhoud

1. Afhangen met behulp van touchscreen en kaartlezer in clubhuis
2. www.jiba-afhangbord.nl
3. Meer informatie

 

1. Afhangen met behulp van touchscreen en kaartlezer in clubhuis

In het clubhuis hangt een touchscreen en een kaartlezer. Met behulp van je KNLTB ledenpas kun je daarop banen afhangen. Het touchscreen bedien je door met je vinger op het scherm te tippen. Wanneer je de aanwijzingen op het scherm volgt, wijst het zich voor zich. Onderstaand de te volgen stappen.

Standaard staat het scherm op de aanbiedingen pagina:

Tip met je vinger de knop 'Afhangen' aan. Het volgende venster verschijnt:

Kies voor de knop 'Alle vrije banen' (of 'Eerste vrije baan', indien je sowieso de eerste vrije baan af wilt hangen). Het volgende venster verschijnt:

Het systeem vraagt nu om de passen door de kaartlezer te halen. Zodra alle passen door de kaartlezer zijn gehaald, verschijnt het volgende venster (in dit voorbeeld wordt afgehangen voor een enkelspel):

Tip de knop 'Spelers bevestigen' aan. Het volgende venster verschijnt:

Hier kun je door een baan aan te tippen de baan naar keuze afhangen. Het volgende venster verschijnt:

De baan is afgehangen en je kunt gaan tennissen op de aangegeven baan en tijd.

Is het druk op het park en weet je niet meer exact voor welke baan en tijd je hebt afgehangen, kies dan op het scherm voor de knop 'Afhangen' en vervolgens voor 'Wanneer speel ik':

Er wordt gevraagd je pas door de kaartlezer te halen en vervolgens wordt baan en speeltijd getoond:

Hier kun je je reservering eventueel ook wissen, door de knop 'Wissen' aan te tippen en opnieuw je pas door de kaartlezer te halen.

Een andere manier om te zien wanneer je speelt is het baanoverzicht. Kies voor 'Afhangen' en vervolgens voor 'Overzicht banen'. Je krijgt dan het volgende venster:

Hier kun je zien wanneer je kunt spelen en op welke baan.

Tips

 • Je kunt alleen afhangen met je eigen pasje. Ben je die vergeten, dan zijn er geen reserve pasjes. Controleer dus altijd even voor je naar de club gaat of je je pasje bij je hebt.
 • Je kunt pas afhangen in het systeem als je gerechtigd bent tot spelen. Je hebt dus je contributie betaald en je hebt de beschikking over je KNLTB ledenpas. Is dat niet het geval, neem dan eerst contact op met de ledenadministratie van je vereniging.
 • Het bestuur kan in speciale gevallen leden blokkeren omdat ze bijvoorbeeld geschorst zijn, hun boete voor het niet uitvoeren van de bardienst niet hebben betaald etc. Het betreffende lid is daarvan altijd persoonlijk op de hoogte gebracht.
 • Doet je pasje het niet dan kan het zijn dat de magneetstrook bevuild is. Maak dit dan met je adem een beetje vochtig en haal het zachtjes langs je kleding. Let op dat je het niet beschadigd. Houd het pasje ook weg van magnetische velden net als je bankpasje. Probeer ook altijd even een ander pasje om te kijken of die het wel doet.
 • Heb je toch problemen vraag dan even hulp aan een ander lid op het park. Blijven de problemen zich voordoen, neem dan contact op met de beheerder van het afhangbord op de vereniging. Het bestuur weet wie dit is.

2. www.jiba-afhangbord.nl

Thuis of op het werk kun je op de website www.jiba-afhangbord.nl inloggen om bijvoorbeeld de baanbezetting te bekijken of de ledenlijst te bekijken. En heeft je vereniging ervoor gekozen om afhangen via internet aan te bieden, dan kun je nadat je bent ingelogd op deze plek banen via internet reserveren. Onderstaand een toelichting.

Inloggen
Om in te loggen op www.jiba-afhangbord.nl heb je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Deze worden aan de vereniging verstrekt en de vereniging bepaalt of en hoe deze onder de leden worden verspreid. Inloggen kan in sommige gevallen ook op je verenigingswebsite. Wanneer je voor het eerst inlogt doe je dit met je bondsnummer en het door de vereniging verstrekte wachtwoord.

Profielpagina
Wanneer je voor het eerst inlogt, kom je binnen op je profielpagina:

Op de profielpagina kun je de volgende zaken instellen en inzien (alle instellingen kun je altijd later weer wijzigen):

E- mailadres
Hier kun je je e-mailadres invullen. Als je dat gedaan hebt, kun je in het vervolg met je e-mailadres en wachtwoord inloggen. Ook kun je dan altijd je wachtwoord naar jezelf mailen indien je je wachtwoord kwijt bent. Bovendien worden bevestigingen van bardiensten (als de vereniging ook gebruik maakt van de bardienstplanner), online reserveringen etc. automatisch naar het opgegeven e-mailadres gestuurd. Erg handig dus om je e-mailadres even op te geven. Zowel voor je vereniging als voor jezelf.

Wachtwoord
Het wachtwoord dat je hebt gekregen kun je veranderen in een voor jou makkelijk te onthouden wachtwoord. Je dient je wachtwoord twee keer in te typen.

Wil je het clubblad alleen in digitaal formaat ontvangen?
Hier kun je aangeven of je het clubblad alleen digitaal wilt ontvangen of dat je nog steeds de papieren versie in je brievenbus wilt. Als je kiest voor digitaal is dat goedkoper voor de club. Nog niet alle clubs verspreiden hun clubblad digitaal, maar het is wel handig voor de club alvast te weten wat jouw voorkeur is op dit gebied.

Gebruik online diensten
Voor een aantal online diensten wordt gebruik gemaakt van persoonlijke gegevens. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk via het internet gegevens van andere leden van je vereniging te raadplegen. De online diensten zijn alleen toegankelijk voor leden van jouw club. Indien je hier bezwaar tegen hebt, kun je dit aangeven door ‘nee’ te selecteren.

Aanbiedingen
Hier kun je aangeven of je het leuk vindt incidenteel (maximaal 2x per maand) passende commerciële aanbiedingen per e-mail te ontvangen. Met ‘ja’ draag je bij aan het vrijwel gratis beschikbaar zijn van Jiba Afhangbord voor jouw club. Kortom met jouw 'ja' steun je eenvoudig je eigen club!

Persoonlijke gegevens
Met deze gegevens sta je in de KNLTB ledenadministratie. Klopt er iets niet, stuur dan de juiste gegevens even naar de ledenadministratie van je eigen vereniging. Deze kan de nieuwe gegevens doorgeven aan de KNLTB.

Vergeet ten slotte niet je gegevens op te slaan. Je kunt altijd naar je profielpagina terugkeren om instellingen aan te passen. Je vindt de link naar je profielpagina naast je pasfoto.

Baanbezetting bekijken
Nadat je bent ingelogd kun je de actuele baanbezetting op de vereniging bekijken. Kies voor 'Jiba Afhangbord' in het linker menu. Het volgende venster verschijnt:

Hier kun je dus zien hoe druk het op het park is.

Ledenlijst
Kies in het linker menu voor 'Ledenlijst' om de ledenlijst in te zien. Handig als je bijvoorbeeld een tennisafspraak wilt maken, maar net even iemands telefoonnummer niet bij de hand hebt. Of als je wilt inschrijven voor een dubbeltoernooi en het bondsnummer van je tennispartner nodig hebt.

Afhangen via internet
Het Jiba Afhangbord biedt verenigingen de mogelijkheid banen te laten afhangen via internet. De vereniging bepaalt of dit ook wordt aangeboden of niet. Biedt jouw vereniging afhangen via internet aan, dan staat hieronder beschreven hoe dat werkt.

Nadat je bent ingelogd op de site www.jiba-afhangbord.nl (zie onder inloggen) kies je in het linker menu voor 'Jiba Afhangbord'. De baanbezetting wordt dan getoond en boven de baanbezetting zie je de knoppen 'Nieuwe reservering' en 'Mijn reserveringen'.

Voor een nieuwe reservering kies je voor de bewuste knop. De volgende pagina wordt geopend:

Omdat jij bent ingelogd, staat je eigen naam al ingevuld. Je kunt medespelers selecteren door te kiezen voor 'Selecteren'. Er wordt een popup geopend met de ledenlijst:

Selecteer je medespeler door achter zijn of haar naam op het groene vinkje te klikken. De speler wordt nu aan de lijst met medespelers toegevoegd. Herhaal dit eventueel voor een derde en vierde medespeler. Kies vervolgens voor de knop 'Verder'. Achtereenvolgens kun je een dag, een tijdstip en een baan selecteren (afhankelijk van de instellingen waar de vereniging voor gekozen heeft). Ten slotte dien je de reservering te bevestigen.

De reservering tref je nu aan onder de knop 'Mijn reserveringen'. Daar kun jij en alle personen die onderdeel uitmaken van de reservering, de reservering ook weer verwijderen indien gewenst.

Zowel bij het aanmaken van een reservering als bij het verwijderen wordt iedereen op de hoogte gebracht via e-mail (mits het e-mailadres in het systeem is ingevuld, zie onder profielpagina).

Internetreservering bevestigen in het clubhuis
In het clubhuis op het touchscreen dient veelal voor aanvang van de speeltijd de reservering bevestigd te worden. Hiervoor dienen de passen van alle spelers door de kaartlezer gehaald te worden. Kies op het touchscreen voor 'Afhangen' en vervolgens 'Internet reservering bevestigen'. Gevraagd wordt de passen door de kaartlezer te halen. Ben jij als eerste binnen, dan kun jij vast jouw pas bevestigen. De overige spelers kunnen dit dan doen zodra zij binnen komen. Wordt de reservering niet tijdig bevestigd door alle spelers, dan vervalt de reservering.

3. Meer informatie

Heb je na het lezen van deze gebruikershandleiding nog vragen? Stel die dan aan de beheerder van het digitale afhangbord op jouw vereniging. Het bestuur weet wie dit is.

Sponsors

 • 2014-pro-management-software
 • teampowerment
 • abs skiljan
 • van santen makelaars
 • fuji fuji
 • capelle chartering
 • maneastoelmassage
 • food and sport
 • logo debby
 • logo engelvaart
 • logo neleman
 • skepp
 • maxilia
 • hw tuinen logo web

Mijn KNLTB